LAMAN KONSULTAN HBI DRHATTA.COM 2008-9-10-11

THE BEST MALAYSIA VIRTUAL HOMEOPATH  ;;  MHCL WEBSITE www.homeolibrary.com

- consultant SINCE 2001

Komen anda tentang website ini, emelkan ke: drhatta3@yahoo.com.  Hubungi segera: 013-980 2991

"Promoting Homeopathy All Malaysia Over" project for continuous publication of homeopathy books & virtual knowledge. - info HBI

LAMAN UTAMA

Edisi ke 5 dan ke 6 Organon of Medicine (Organon Perubatan) Dr. Samuel Hahnemann, Pengasas Sistem Perubatan Homeopati  (Bah. 1)

Dengan saringan dan bimbingan daripada Master Trainer: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD. 

7 July 2011

July

 

Bahagian awal buku Organon Perubatan Homeopati (Organon 0f Medicine) yang ditulis oleh Dr. Samuel Hahnemann merupakan pengenalan kepada sistem perubatan homeopati.

Justeru Para Pertama (1) sekali telah dimuat oleh Hahnemann dengan kata-kata yang jelas mengenai tugas seorang doktor. Ini perlu difahami benar-benar oleh para doktor yang berhasrat mengamalkan amalan perubatan, khususnya homeopati.

Para 1 Organon ini menyatakan bahawa:

"The physician's high and only mission is to restore the sick to health, to cure, as it is termed.1"

atau:

"Setinggi-tinggi cita-cita dan tugas seorang doktor itu adalah mengembalikan sakit kepada sihat sebagaimana yang dikehendaki."

Untuk menjelaskan maksud beliau itu, nota kaki Para 1 menjelaskan dengan terperinci supaya pengamal homeopati tidak tergelincir dari matlamat sebenar seperti yang berlaku kepada para doktor alopati. Justeru misi seorang doktor bukan untuk menghasilkan sistem-sistem dengan menghubungkait hipotesis dan spekulasi kosong berkaitan hakikat kehidupan dan asal-usul penyakit di dalam diri manusia. Sedangkan inilah situasi di mana ramai para doktor menghabiskan masa dan bakat mereka pada waktu itu menurut Hahnemann.

Demikian juga bukan menjadi matlamat seorang doktor untuk memberikan penerangan panjang lebar mengenai fenomena penyakit dan sebab-sebab langsung kehadirannya. Justeru pada hakikatnya maklumat itu akan selamanya tersembunyi dari pengetahuan manusia. Sedangkan aktiviti penceritaan itu merupakan keghairahan para doktor alopati yang ingin popular, lantas penerangan mereka diadun dalam bahasa yang sukar difahami dan ekspresi yang abstrak serta diperbesar(gembar-gembur)kan.

Ini adalah kerana dengan cara itu barulah nampak seolah-olah para doktor itu sangat terpelajar. Tujuan mereka tidak lain melainkan untuk mengagumkan mereka yang jahil. Walhal pada saat yang sama manusia yang sakit merintih kesakitan memohon bantuan.

Jelas Hahnemann seterusnya di dalam nota kaki beliau, "Kami rasa sudah cukuplah sudah melayani mereka yang merasa terpelajar (yang merujuk kepada perubatan teoretikal dan di mana darjah profesor diinstitusikan), dan sekarang telah sampai masanya semua yang menggelarkan diri mereka doktor menghentikan kerja menamatkan penderitaan manusia sejagat dengan semata-mata bercakap. Bahkan sekarang hendaklah bertindak dengan niat benar-benar ingin menolong dan menyembuhkan."

 Oleh:

Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

 

 -  Admin drhatta.com.

 

HTML Comment Box is loading comments...

Organon 6

Remedi "BERSIH"

Organon 5

Organon 4

Perhimpunan Bersih

Organon 3

Organon 2

Organon 1

Kempen Derma Darah

Bagaimana Atasi Denggi

Pandangan Tentang Perhimpunan Bersih

Homeo-ABC

MB RASMI MUAFAKAT

Consultant: Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

Copyright: HBI Health & Homoeopathy Centre

Updated: 7 July. 2011